Met deze smart home oplossingen ben je zowel zuinig op het milieu als op je portemonnee.Je huis voorzien van slimme apparaten is niet alleen nuttig om je vaste lasten laag te houden; het is ook nog eens voordelig voor het milieu. Maar op welke manieren maken slimme apparaten precies het verschil als het op milieubewust wonen en energiebesparing aankomt?

Zuinig met gas

Er zijn een tal van mogelijkheden om je gasverbruik te verlagen met slimme oplossingen, waardoor je dus minder fossiele brandstoffen verbruikt. Radiatorventilatoren zijn hierbij een goedkopere oplossing. Deze helpen je kamer sneller op temperatuur te brengen door te zorgen voor een effectieve circulatie van warme lucht. Daarnaast gebruiken ze nauwelijks elektriciteit om dit te bereiken.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een slimme thermostaat te installeren in je woning. Slimme thermostaten kunnen zelf de verwarming uitschakelen wanneer niemand thuis is en kunnen zelflerend zijn. Zulke thermostaten, zoals de Nest Thermostat E, herkennen na verloop van tijd hoe lang het duurt om je huis op te warmen en kunnen zich aanpassen aan jouw leefritme om dit op de gewenste momenten te doen.

Daarnaast kun je met een uitbreiding van slimme radiatorknoppen voor multi-zone verwarming verschillende kamers apart van elkaar verwarmen. Zo kun je de woonkamer lekker warm houden, maar hoef je niet tegelijkertijd de zolderkamer te verwarmen waar nauwelijks iemand komt. Indien je volledig gaslos wilt gaan, is er ook nog de optie om voor een warmtepomp te kiezen.

Slim omgaan met elektriciteit

Een eenvoudige manier om je elektriciteitsverbruik te verminderen is het slimmer maken van je gewone apparaten. Sluit je normale huishoudelijke apparaten aan op een slimme stekker om altijd de controle te hebben over hun werking. Zo kun je ze ook van afstand aan of uit zetten via de app, precies wanneer jij dit nodig acht.

Je gewone gloeilampen inruilen voor slimme verlichting is een investering die ook zeker de moeite waard is. Tegenwoordig hoeft dit absoluut geen fortuin hoeft te kosten, er zijn namelijk vele aanbieders van smart lampen op de markt met voor ieder wat wils in vrijwel elke prijscategorie. Bovendien heb je dat geld al vrij snel terugverdiend omdat smart lampen doorgaans veel zuiniger zijn dan gewone gloeilampen en in de meeste gevallen ook nog dimbaar zijn.

Zonnepanelen mogen uiteraard niet over het hoofd worden gezien als onderdeel van een milieubewuste smart home. Zelfs in het regenachtige Nederland zijn ze het aanschaffen meer dan waard met het oog op het opwekken van groene energie en besparingen op termijn op je energierekening.

Automatiseer en bespaar

De toekomst van energiebesparing is een volledig geautomatiseerde smart home. Momenteel kun je hier al een heel eind mee komen met bijvoorbeeld sensoren en slim schakelmateriaal. Zo kun je bewegingssensoren instellen om het licht automatisch aan te laten gaan wanneer iemand een bepaalde kamer betreedt en weer uit te laten gaan na een bepaald tijdsbestek zonder waargenomen beweging. Je laat dus nooit meer per ongeluk de lamp ergens een hele nacht branden en bespaart hiermee flink op je energierekening.

Met slim schakelmateriaal kun je daarnaast slimme apparaten en processen volledig integreren in jouw huis.

Deze schakelaars hebben veel weg van een gewone wandschakelaar, maar je kan er wel de onderdelen van je smart home mee bedienen zonder steeds je telefoon te hoeven pakken. Hier ligt een besturingssysteem voor domotica aan ten grondslag. Met een dergelijk systeem, zoals dat van Busch-Jaeger, stel je eenmalig je voorkeuren in met de app en daarna gebruik je de wandschakelaars of scènes om eenvoudig je smart home te bedienen. Met een alles-uit-knop kun je zelfs al je apparatuur tegelijkertijd uitschakelen met slechts één druk op de knop; zo laat je zeker niet meer per ongeluk apparaten aanstaan wanneer je het huis verlaat.

Je verbruik monitoren

Milieuvriendelijker wonen kan ook simpelweg beginnen met het bewust zijn van je energieverbruik. Er zijn meerdere smart home oplossingen die je hierbij kunnen helpen. Zo houden de meeste slimme thermostaten tegenwoordig uitvoerig je verbruik bij.

Daarnaast zijn er ook slimme stekkers zoals de Eve Energy waarmee je het elektriciteitsverbruik van jouw apparaten kunt zien die erop aangesloten zijn. Kortom, er zijn veel verschillende manieren om je huishouden tegelijk groener, slimmer én voordeliger te maken.

Bron: 50five